Ajax doet vertrouwen op

Ajax heeft voor aanstaande dinsdag, de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Rosenborg in de Arena, veel vertrouwen opgedaan. In de Arena waren de Amsterdammers zaterdagavond duidelijk een maatje te groot voor AZ. De Alkmaarse club kwam vroeg op voorsprong, maar de Amsterdamse aanval stelde orde op zaken en schoot de thuisclub naar een riante overwinning…

Voor aanvang haakte Chivu al af. Hij beoordeelde zichzelf niet als 100% fit en wilde met het oog op de wedstrijd tegen Rosenborg geen enkel risico nemen. Daarom moest Koeman schuiven met het elftal en haalde Nigel de Jong bij de selectie, daarnaast was ook Jelle van Damme niet wedstrijdfit. Het was nauwelijks een verrassing te noemen, dat De Jong zich op het veld prima thuisvoelde. Of hij al jaren in Ajax I speelde, maakte hij rushes naar voren en speelde hij AZ-spelers uit of ze A-junioren waren. Bij de overgang van de A-jeugd van Danny Blind naar Jong Ajax profileerde hij zich ook al zo en deze zaterdagavond bleek hij de stap naar het eerste moeiteloos te maken.

Ajax begon optimistisch aan de wedstrijd, maar al snel keek men tegen een achterstand aan. In de ‘3 kwam er een voorzet vanaf de linkerkant, waarna een medespeler van AZ de vrije hoek kan uitkiezen: 0-1. Een minuut daarvoor kopte Mido overigens op de lat; het geluk zat hem nog niet mee.. Zijn hard werken werd toch beloond in de ’10 toen hij de Egyptenaar de gelijkmaker achter zijn naam zette. Na het voorbereidend werk van Van der Meyde, welke een tegenstander dol draaide en voorgaf, kon Mido de bal in het doel koppen: 1-1. Twee minuten later is de voorsprong voor de Amsterdammers een feit, wederom Mido. Ajax is er razendsnel uit en Van der Meyde loopt goed door, ziet Mido in het centrum en passt op tijd. De Egyptenaar schiet simpel binnen: 2-1.

De Ajacieden controleerden de wedstrijd en in de ’23 was het wederom raak aan Ajax’ zijde. Nu mocht Litmanen zijn bijdrage aan de scoreteller leveren. Na wederom een assist van Andy van der Meyde stond de Fin volledig vrij en schoot de bal achter de AZ-goalie: 3-1. Ajax bleef aanzetten en grote kansen dienden zich aan voor Sikora, wiens inzet uit het doel werd getikt, en Mido, waarvan de kop net naast ging. Ook de gasten deden iets terug. In de ’34 haalde men uit vanaf een twintig meter; de bal spatte echter op de lat uiteen. Gescoord werd er echter niet mee. Beide teams gingen zodoende met een 3-1 stand de kleedkamer in.

Aan het begin van de tweede helft stond Timmer onder de lat bij Ajax. Stekelenburg kreeg weer last van zijn blessure aan zijn bilspier en werd zodoende gewisseld. Zo stond Timmer tegen zijn werkgever te spelen, want Ajax huurde hem dit seizoen van AZ. Ajax ging onvermoeid door met het opwerken van het doelsaldo. In de ’48 zette wederom Litmanen de Amsterdammers op een riantere voorsprong door met een fraai bekeken boogbal de 4-1 te scoren.

In de ’61 kwamen de gasten nog eenmaal te scoren. Yakubu die in zijn geheel een slechte wedstrijd speelde, wordt afgestraft voor een slechte verdedigende actie waarna Bergdolmo wordt uitgespeeld en de bal langs Timmer in het Ajax-doel verdwijnt: 4-2. Acht minuten later werd Yakubu gewisseld en vervangen door Petri Pasanen.

Met nog een kwartier te spelen kreeg oud-Ajacied Tim de Cler zijn tweede gele kaart en moest dus met een rode kaart van het veld. De Cler heeft het goed verbruid bij de Ajax-aanhang, omdat hij tegen een fanatieke Ajax-supporter de wens uitsprak dat feyenoord de wedstrijd tegen Ajax op 6 oktober jl. zou winnen. Hij mag van geluk spreken dat er iemand tussensprong, anders was Timmetje ook bij AZ niet meer te spelen toegekomen…

In de ’78 werd Sikora gewisseld en vervangen door Boukhari. Hij maakte zijn inbreng duidelijk waar toen hij vrijwel in dezelfde minuut nog tot scoren kwam: 5-2. In de ’84 is het vervolgens wederom juichen voor de Ajax-supporters op de tribune. Een voorzet van Andy van der Meyde wordt door Boukhari keurig in gekopt: 6-2. Hoezo een ‘gouden wissel’?

De wedstrijd wordt simpel door de Amsterdammers uitgespeeld. Na 90 minuten floot scheids Van Egmond af voor het einde en staat Ajax nu alleen op de eerste plaats, omdat psv dit weekend punten liet liggen. Koeman had ook een aantrekkelijke wedstrijd gezien. “Zo’n wedstrijd krijg je als twee ploegen aanvallend willen voetballen, maar nu waren het twee verdedigingen die steekjes lieten vallen. Daardoor kwam er ruimte en ontstonden er kansjes. Wij hadden nog vijf goals meer kunnen maken maar ook AZ had die mogelijkheden. Willen we verder komen, dan moeten we geconcentreerder spelen en minder weggeven”.