Ajax vergeet twee punten

Ajax heeft dinsdagavond tegen Rosenborg twee dure punten laten liggen. In het Champions League-duel tegen de Noorse club kwamen de Ajacieden niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De Amsterdammers kwamen in de Arena verdiend op voorsprong. In de tweede helft kwamen de Noren echter op gelijke hoogte door een (terechte) penalty wegens hands van Van Damme…

Zowel Ajax als Rosenborg pasten zich voor de wedstrijd in Amsterdam enigszins aan. Rosenborg koos voor een zeer defensieve stelling. Er viel welgeteld een aanvaller te vinden in het Noorse team. Vervolgens vier middenvelders achter, die op hun beurt weer de zekerheid hadden van een rij van vijf verdedigers in hun rug. Ronald Koeman had zijn 4-4-2 systeem van de uitwedstrijd vaarwel gezegd. De oefenmeester koos voor een systeem met vleugelspitsen. Maar niet met Van der Meyde en Sikora, maar met Van der Meyde en Boukhari. Voor Sikora was het een hard gelag. De Deventenaar moest zijn mindere spel van de laatste weken bekopen met een stekje naast Fred Grim op de bank.

Zoals hierboven al beschreven zat er een opvallend persoon op de bank van Ajax: Fred Grim. De oud-Ajacied, momenteel werkzaam in de technische staf van Ajax, zat weer eenmalig op de bank. Wegens een golf van blessures was er voor goalie Henk Timmer geen vervanger; Grim zag gelukkig de ernst van de situatie in en stemde in met het voorstel.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd; het doel was duidelijker, namelijk winnen. Rosenborg trok zich terug en hield de deuren achterin dicht. Binnen vijf minuten kregen de Ajacieden hun eerste kans. Zlatan maakte een actie op links, speelde naar Boukhari die vervolgens echter de bal verspeelde. Door slordige passing van Chivu kon Rosenborg in de ‘7 haar eerste aanval opzetten. Trabelsi bleef echter goed bij de les waardoor de Noren de bal over de achterlijn lietten lopen en Ajax een doeltrap overhield. De Amsterdammers bleven aanzetten. Op slag van de ’10 volgde een snelle voorzet van Van der Meyde, waarna Zlatan inschoot. De goalie van de Noren stond een treffer echter in de weg. Even later had de thuisclub op voorsprong moeten komen. Boukhari ging door op links, legde de bal goed voor, waar de inglijdende Zlatan te laat kwam..

In de ’18 kreeg Zlatan een terechte gele kaart. De Zweed verkocht een tegenstander onnodig een nekslag; rood was hier niet geheel onterecht geweest. Zes minuten later kreeg Rosenborg dé kans om op voorsprong te komen. Na een voorzet van rechts kon een aanvaller vrij inkoppen. Dat was echter te veel gevraagd van de geschrokken speler en hij kopte dan ook naast het doel van Timmer. Toch kwam Ajax hier met de schrik vrij…

De partijdige, voor de Noren, Spaanse arbiter had het verbruid toen hij een overduidelijke handsbal van Rosenborg in het strafschopgebied over het hoofd zag en de chaos nam vervolgens toe toen hij in de ’32 geen overtreding zag in het neerhalen van Boukhari in hetzelfde strafschopgebied. Hier had zeker een strafschop voor Ajax moeten uitkomen, hoezo partijdig?

De Noorse goalie zag, in tegenstelling tot Ajax-keeper Timmer, meer aanvallers op zich af komen. Pas vier minuten voor rust leverde dat voor Ajax resultaat op. Eindelijk kwam de combinatie tussen Van der Meyde en Trabelsi op gang, waarna de Tunesiër goed doorliep. Zlatan stond klaar om uit de gegeven voorzet zijn derde Champions-League-doelpunt te scoren: 1-0. De Ajax-aanhang ontplofte! Ajax ging met een gerust gevoel de kleedkamer in.

Na de rust kwamen beide teams ongewijzigd uit de kleedkamers. Toch bleken de Noren feller uit de startblokken te komen, waardoor echter ook voor Ajax de mogelijkheden toenamen. Ajax kroop verder naar achteren dan goed voor het team was. Na een uur spelen had iedereen zich zelfs teruggetrokken in het eigen strafschopgebied. Achteraf op dat moment maar goed ook, want het was spits Zlatan die een dreigende situatie van de Noren onschadelijk maakte. In het overvolle strafschopgebied belandde de bal uit een corner prompt nog op het hoofd van een tegenstander, maar de bal vloog over de achterlijn.

In de ’67 kreeg Boukhari een goede mogelijkheid. Zijn verwoestende uithaal spatte echter op de netspanner uiteen. Hier verdiende Ajax meer… Even later zette Van der Meyde voor, de inzet van Zlatan werd echter door de goalie overgetikt. In de ’71 werd Zlatan gewisseld voor Mido. Koeman hoopte door de inbreng van de Egyptenaar op meer kopkracht. Vier minuten later toonde Mido zijn inbreng en testte hij de Noorse goalie met een goed afstandsschot, het vormde echter geen probleem.

De tijd verstreek en Ajax werd minder oplettend. Ajax had zich duidelijk te vroeg rijk gerekend. Eerst plukte Timmer in de ’80 de bal nog fraai uit de kruising, maar even later was hij kansloos op een inzet van Johnsen. Jelle van Damme zag dat ook en in een reflex stak de jonge Belg zijn hand uit naar de bal. Tercht rood voor Van Damme en een penalty tegen de in de basis debuterende Timmer. De penalty werd vervolgens benut en zo stonden beide teams vijf minuten voor het eindsignaal gelijk: 1-1. Er werd niet meer gescoord en zo lieten de Amsterdammers twee dure punten liggen, onnodig.

Koeman was na afloop uiteraard niet tevreden. “Als wij bij Lyon verliezen dan moeten we thuis met twee goals verschil van Inter winnen. Dit is dus een duur gelijkspel. Je kan deze punten net te kort komen aan het einde. In plaats van een stap naar voren te doen, hebben we vanavond een stap achteruit gezet”, aldus de Ajax-trainer.