Gelijkspel in Noorwegen

Woensdag stond wederom een wedstrijd in de Champions League op het programma. Nu werden de Amsterdammers in de Noorse hoofdstad Trondheim verwacht voor de confrontatie met Rosenborg. In een lage temperatuur moest Ajax eerst even warmdraaien, maar de kansen die volgden bleven onbenut…

Ronald Koeman koos na drie punten in twee Champions League-wedstrijden voor de routiniers. Jan van Halst, Richard Witschge en Andre Bergdolmo waren in de basis opgenomen, Wamberto speelde in plaats van Pienaar, die naar het oordeel van de trainer de laatste weken te slordig speelde. Met Galasek en Bergdolmo eveneens in de ploeg steeg de gemiddelde leeftijd ten opzichte van de wedstrijd van vorige week tegen Inter wel wat. Cristian Chivu nam het risico wel te spelen. De aanvoerder kneusde afgelopen zondag tegen NAC drie ribben maar werd fit bevonden voor dit duel. Machlas haakte op het laatste moment af voor de selectie.

In de Noorse hoofdstad Trondheim was het spel en het speelveld aardig belabberd. Verschillende spelers gleden uit en Zlatan, de spits aan Ajax’ zijde, kreeg bij veel duels een vrije trap tegen, liet de verschillende mogelijkheden onbenut en stond ontzettend vaak buitenspel. De eerste twintig minuten waren duidelijk niet aan Ajax besteed. Toch kwam na de openingsfase het spel duidelijk meer in handen van de Amsterdammers, simpelweg omdat Rosenborg te slordig met de opbouw omging.

De bal ging beter rond en de druk op de verdediging van Rosenborg nam aanzienlijk toe, waardoor ook het aantal kansen stegen. Maar ook deze bleven onbenut. De thuisclub was welgeteld één keer daadwerkelijk gevaarlijk. In de ’35 schoot een Noorse tegenstander de bal maar net over het Ajax-doel, met Didulica als sluitpost. Vijf minuten later kreeg Ajax haar beste kans van de eerste helft. Mido ging goed door, maar zijn inzet werd gekeerd door de Rosenborg-goalie. De rebound van Zlatan, in de vorm van een halve karatetrap stelde niets voor; het doel lag daarbij grotendeels open. Even later probeerde de Zweed het met een afstandschot, wat niet geheel onaardig was; de bal vloog nipt voorbij de doelpaal. Maar nu stond Witschge compleet vrij en had betere vooruitzichten op de openingsgoal. Waarom zo gehaast?

De wedstrijd liep tegen het eind van de eerste helft aan, waarbij het doelpuntloos bleef. Onnodig, wat van de verscheidene kansen had er op zijn minst één benut kunnen en moeten worden. Het had echter ook al met gemak 0-3 voor de Amsterdammers kunnen staan…

Na de rust bleef het elftal van Koeman ongewijzigd. In de ’50 kreeg Zlatan wederom een grote kans. Na een diepe bal van Galasek schoot de Zweed vanaf rechts de bal nipt over. Alweer een onbenutte mogelijkheid, maar hij liet zien zich in de wedstrijd te hebben gespeeld. Aan de andere kant moest Bergdolmo in de ’57 handelend optreden. Het kostte hem een gele kaart en wat gevaarlijker was, een vrije trap tegen. Deze mogelijkheid voor de thuisclub werd niet benut; ze bleef onder de maat spelen.

In de ’67 veerde het stadion op. Een Rosenborg-speler kopte de bal net over de kruising bij Didulica; Ajax kwam met de schrik vrij. Een minuut later wisselde Koeman tweemaal. Zlatan werd vervangen door Van der Meyde en Van Halst moest plaats maken voor Winter. Wamberto ging naar links en Winter nam de plaats in het midden van het veld over. Daarmee hoopt Koeman op de kopkracht van Mido. De Egyptenaar had in de ’75 de kans om Van der Meyde in ideale positie te brengen, maar zijn breedtepass was veel te hard.

Rosenborg leek in de ’78 op voorsprong te komen, maar Ajax had het geluk dat de thuisclub eveneens niet goed in de afronding was. De eerste knappe Ajax-aanval over de vleugels was een minuut later. Wamberto ging door, gaf voor op Mido die vervolgens hard rechtuit kopte. Helaas had hij niet door dat het doel op een andere plaats stond dan hij had gedacht.

Drie minuten voor tijd wilde het thuispubliek een strafschop. Van Damme zou volgens hen niet de bal maar de man hebben gespeeld. Dat de bal wel degelijk uit de strafschopgebied werd getikt, werd niet opgemerkt. Rosenborg voerde de druk in de slotfase op. In de laatste speelminuut kreeg de thuisploeg weer een zo gevreesde corner, maar nu stond Didulica op de goede plaats. Het bleef extra lang spannend toen scheidsrechter Benes drie minuten extra tijd bijtrok. Ajax kwam er niet meer aan te pas. Wamberto verspeelde ballen, Mido kon niets goed aannemen. Gescoord werd er echter niet en zodoende eindigde de wedstrijd met de stand waarmee hij was begonnen: 0-0.