Vermoeide benen na Lyon

Na de gewonnen wedstrijd in Lyon afgelopen woensdag, trad Ajax zondagmiddag in de Arena aan tegen Willem II. De vermoeidheid bij de Ajacieden was duidelijk merkbaar. De Amsterdammers kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Vanaf dat moment werd het echter een saaie wedstrijd, zowel door het spel van Ajax als Willem II. Pas in de laatste twintig minuten werd de overwinning volledig veilig gesteld…

Ajax moest het zondag zonder Chivu stellen, de Roemeen was geschorst vanwege een rode kaart. Voor hem in de plaatst speelde Nigel de Jong. Hij nam in de Arena tegen Willem II de taak als centrale verdediger waar. Tegen Lyon had hij immers bewezen dat hij met zijn zeventien jaar probleemloos kan meedraaien op topniveau. In Frankrijk vormde hij nog met Chivu en Bergdolmo het hart van de verdediging, nu moest hij het alleen met de Noor doen. Ook Litmanen speelde niet mee, de Fin is nog geblesseerd. Ook nu kreeg Mido een basisplaats, ten koste van Zlatan.

Ajax begon goed aan de wedstrijd. Al na negen minuten mochten de Ajax-supporters het eerste doelpunt toejuichen. Na een prachtige actie van de sterke, maar te weinig in het spel betrokken, Andy van der Meyde kwam de bal bij Mido. De Egyptenaar legde de bal nog even goed voor zijn rechtervoet en schoot vervolgens keurig raak: 1-0. Ajax leek de basis te leggen voor een monsterscore…

Daar had Ajax echter helemaal geen trek in. De wedstrijd tegen Lyon zat nog duidelijk in de benen en de scherpte en finesse ontbrak in alle linies. De Tilburgers hadden zich aangepast aan Ajax en de vleugelspelers ingewisseld voor een extra mannetje op het middenveld. De spitsen van de gastclub wisselden elkaar wel af, waardoor ook onder andere de verhuurde Ajacied Cedric van der Gun gevaarlijk werd. En met een voorsprong is het beter spelen. Ondanks een lage balcirculatie, een matige voorzetting en ondanks veelvuldig verlies in de duels bleef Ajax de ploeg die het meeste balbezit had. Meer doelpunten leverde dat echter niet op in de eerste helft. Beide teams gingen met een 1-0 tussenstand de kleedkamer in.

In de tweede helft keerde Andy van der Meyde niet terug binnen de lijnen. De rechtsbuiten moest zijn plaats afstaan aan Witschge. Ook nu kwam de wedstrijd niet op gang, waar Willem II zeer tevreden mee leek; de Tilburgers waren naar Amsterdam afgereisd om de nederlaag zo klein mogelijk te houden. In de ’67 werd Sikora, die volgens Koeman steeds beter begint te spelen, gewisseld door Pienaar. Ook Willem II ging wisselen, in tweevoud zelfs. Men bracht een tweetal spitsen in het veld.

In de ’72 kwam dan toch de bevrijdende tweede treffer voor Ajax. Na een voorzet kopte Mido goed door, waarna Rafael van der Vaart het weer buitengewoon fraai afrondde: 2-0. De wedstrijd was gespeeld en Van der Vaart mocht eruit; Zlatan kwam erin. De Zweed mocht samen met Mido de doelpuntenmarge verder opvoeren.

De wedstrijd werd in de slotfase wat leuker door de impulsen van vooral Pienaar, die zeer verdiend in de ’88 de derde Ajax-treffer liet aantekenen. Eerst zette de Zuid-Afrikaan een Tilburgse verdediger opzij en vervolgens liet hij die keeper kansloos: 3-0. Een mooie, verdiende uitslag voor een wedstrijd die nimmer sprankelde, maar wel tot gevolg heeft dat Ajax weer bovenaan op de ranglijst staat. “Over de tweede helft ben ik erg tevreden”, sloot Koeman af, “we hebben niets weggeven. De druk ligt weer bij de anderen”.