Zuur gelijkspel in Waalwijk

Zaterdagavond eindigde de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Ajax in een gelijkspel. In Waalwijk werd het een interessante avond, voornamelijk door alle zaken rondom het voetbal. Stillegging, spreekkoren, band die niet van het veld wilde… Het hoorde er blijkbaar allemaal bij. Toch werd er ook nog gevoetbald en gescoord, een overwinning kwam er echter niet voor een van beide clubs…

Ajax begon goed aan de wedstrijd. Men kreeg voldoende kansen, maar ook nu ontbrak de scherpte om tot scoren te komen. Na tien minuten golfde de wedstrijd op en neer zonder dat een van beide ploegen echt door kon breken. Daarvoor was passing aan beide kanten te slordig. RKC probeerde op de counter te spelen, maar de vleugelverdedigers Trabelsi en Van Damme hadden daar goed het oog in. In de ’17 ging Ajax, na balverlies van RKC Waalwijk, er via Andy van der Meyde vandoor. De Arnhemmer leek de openingstreffer te scoren, passeerde de RKC-goalie, maar trof de paal.

Na een half uur spelen werd een fout van Trabelsi bijna afgestraft. De verdediger schuifde de bal bijna in de voeten van een RKC’er. Gelukkig werd de fout niet afgestraft zoals tegen NAC wel gebeurde. Even later kregen de Amsterdammers een mogelijkheid. Na een corner kwam de bal in de voeten van Witschge, zijn inzet ging echter naast.

Kort voor rust leek Ajax toch nog de verdiende voorsprong te nemen, maar de vrije trap die door jarige Cristian Chivu werd binnen getrapt werd door de doelman tegen de kruising getikt. De sluitpost van de thuisclub speelde een belangrijke rol binnen het team. Gescoord werd er echter niet, waardoor er met de rust een 0-0 op het scorebord stond.

De tweede helft stond op punt van beginnen toen bleek dat de plaatselijke, ingehuurde drumband niet van plan was het veld te verlaten. De spelers drentelden er wat tussendoor, scheids Temmink ging er tussenin staan, maar de majorettes en de slagwerkers waren niet van plan te vertrekken. Ze bleven staan. Pas toen de hoofdsteward met zachte drang de leider van de band richting de zijlijn begeleidde, gingen ze het veld af. Ondertussen wel het repertoire afmakend. Een hilarisch moment zo vlak voor de aftrap van de tweede helft…

Nadat de drumband was vertrokken, trok Ajax van leer. Richard Witschge legde in de ’53 de bal voor op de inkomende Zlatan, die de openingstreffer binnenschoot. Maar de Zweed liep daarbij net in buitenspel-positie. Dus de verdiende voorsprong ging niet door. Kort daarna liep Ajax tegen de eerste teleurstelling aan. Chivu kreeg ook van Temmink een opmerkelijke “verjaardagskaart”. De kleur was rood. Dat had de Ajacied te wijten aan het neertrekken van een aanvaller aan RKC’ zijde in de ’56. De tweede teleurstelling volgde een minuut later. De toegekende vrije trap werd door de spits zelf genomen. Hij aarzelde niet en haalde uit: 1-0. Even later werd Witschge naar de kant gehaald en vervangen door Maxwell.

De achterstand van Ajax had tot gevolg dat de fans de spot gingen drijven met Temmink. Nadat een oproep tot goed gedrag was mislukt, blies de geplaagde Temmink de spelers de kleedkamer in. Koeman en Ajax-directeur Van Eijden liepen vervolgens richting het uitvak om de gemoederen wat te bedaren. Ze werden vriendelijk verwelkomd met de tekst: “kom erbij, kom erbij, kom erbij”. Koeman kon er wel om lachen… Na een klein kwartier werd de wedstrijd hervat.

De niet geplande pauze had Ajax blijkbaar goed gedaan. In de ’71 kwamen de Amsterdammers op gelijke hoogte. Uitgerekend Maxwell, die nog nooit scoorde in een officiĆ«le wedstrijd voor Ajax, bracht zijn ploeg langszij: 1-1. Vijf minuten later gaf Litmanen aan dat hij niet verder kon en bracht de Ajax-trainer Pienaar in. De drie wisselmogelijkheden waren op dat moment allen verbruikt, omdat ook Boukhari op de bank had plaatsgenomen en was vervangen door Mido.

Ondanks een speler minder bleef Ajax druk houden op RKC. Trabelsi scoorde in de ’87 bijna, maar RKC verwerkte de bal tot corner. De volgende inzet van Bergdolmo, met een omhaal van Mido, was echter geen probleem voor de keeper van de thuisclub. Gescoord werd er niet meer. Zodoende verlieten beide teams het veld met een 1-1 gelijkspel.

“Omdat we met tien man op achterstand kwamen, mogen we nog blij zijn met een punt. Ik koos er voor om met drie man voorin te blijven spelen. En ondanks een man minder, bleven we de wedstrijd controleren. We hadden kunnen winnen, maar dat is niet gebeurd. Dat het niet is gebeurd, is te wijten aan het feit dat we niet scherp genoeg waren”, aldus Koeman na afloop.